“Dimitra Galani has a deep, bittersweet, lightly hoarse and distinctive voice that convinces and lingers”

DIMITRA GALANI (FEAT. CHRoNOS) – CHRoNOS PROJECT (CD-DVD)
Ook dit is Grieks, maar dan wel gans andere koek. Zangeres en componiste Dimitra Galani zette in 1968 op zestienjarige leeftijd haar eerste professionele stappen in de muziek. Drie jaar later brak ze goed door toen ze de helft van de liederen zong op het album ‘Tis Gis to Chrisafi’ van de grote Manos Chatzidakis, een van de allergrootsten uit de Griekse muziekgeschiedenis. Haar loopbaan is naast haar eigen werk (o.m. soundtracks voor tv-series en films) een aaneenschakeling van samenwerkingen met vele belangrijke Griekse componisten: naast Chatzidakis ging ze aan de slag met o.m. Mikis Theodorakis, Dimos Moutsis, Manos Loizos, Jorgos Chatzinasios, Yannis Spanos, Vasilis Tsitsanis…. Naast haar artistieke werk is ze ook actief in sociale en humanitaire bewegingen en komt ze sterk op voor het recht van artiesten om de auteursrechten van hun werk te bezitten.
Chrónos is een kwartet uitzonderlijke Griekse muzikanten wier axis bestaat uit liederen van vooraanstaande Griekse dichters en componisten. Het kwartet is samengesteld uit Petros Klampanis (contrabas), Thomas Konstantinou (oud, luit, gitaar), Spyros Manesis (piano) en Christos Rafalides (vibrafoon). ‘Chrónos Project’ is een tocht langsheen liederen van veelgeprezen componisten uit het verleden en het heden waarmee Galani is opgegroeid en van wie ze veel geleerd heeft. Dan is het wel heel sneu dat er bij dergelijk ambitieus project niet de moeite genomen wordt om de teksten en de info vertaald af te drukken: aldus blijft de geïnteresseerde op de honger zitten. De naam Chrónos (‘tijd’) is niet lukraak gekozen. In de Griekse cultuur is tijd nooit lineair geweest zoals in het Westen en ook niet cyclisch zoals in het naburige Oosten. Het concept tijd stond (en staat ook nu nog) in de Griekse cultuur altijd in verband met de wortels, de grond, de culturele identiteit en de historische continuïteit. Dit gegeven werd vooral weergegeven door een zoektocht naar een harmonieuze relatie met de natuur en een ongeëvenaarde menselijke participatie en creativiteit. Tijd heeft in meer dan 4000 jaar in Griekenland een uiteenlopende dimensie en wordt dan ook anders waargenomen door het Griekse volk. Tot zover de filosofie, maar dan nu graag naar de kern van de zaak, met name de muziek. Dit eminente fenomeen in eigen land heeft een diep, bitterzoet, lichthees en karakteristiek stemgeluid dat wel overtuigt en blijft hangen maar aan het einde van de rit toch wel wat eendimensionaal overkomt, ook al is de interpretatie meer dan voortreffelijk. De meeste gekozen liederen zitten wat in dezelfde radius wat die eendimensionaliteit nog wat beklemtoont. Er wordt voortreffelijk gemusiceerd (de opnames zijn deels studiowerk, deels live) maar de indruk overheerst dat dit volledig van het blad gebeurt met een klinisch klankuniversum als gevolg. Slotconclusie: deze cd kan de vele poeha en heisa rond dit project niet waarmaken.
Source: oxfambrugge.be

 “It is of a captivating beauty and melancholy”

Dimitra Galani – Chronos Project (cd+dvd, The In Sound / Xango Music Distribution)
zangeres Dimitra Galani, of zeg gerust Δήμητρα Γαλάνη, draait al meer dan 40 jaar mee in de Griekse muziek. Ze heeft onder meer gewerkt met Manos Hadjidakis, Stavros Xarhakos, Yannis Spanos, Eleni Karaindrou, Loukianos Kilaidonis, Yorgos Hadjinassios, Christodoulos Halaris en Vassilis Tsitsanis. Ook internationaal gaat ze samenwerkingsverbanden aan met onder andere Cesaria Evora, Vinicio Capossela en Gustavo Santaolalla. Hoewel haar muziekstijl niet in cement gebeiteld staat zitten er vaak typisch Griekse elementen als rembetika in verweven. Daarbij is haar bitterzoete, licht hese zang een ijzersterk wapen. Na al die jaren komt ze nu met het album Chrónos Project, dat ze brengt met Petros Klampanis (contrabas), Thomas Konstantinou (oud, luit, gitaar), Spyros Manesis (piano) en Chris Rafalides (vibrafoon). Op eigenzinnige wijze brengen ze songs en teksten van Griekse artiesten, poëten en componisten ten gehore. Dat gaat van Mikis Theodorakis, Manos Hadjidakis, Stavros Xarhakos en Lena Platonos tot traditionele muziek uit Azië, Macedonië en Griekenland. Chrónos ofwel tijd moet je hier dan ook lezen als door de tijd heen, tijdloos, tijd voor bezinning, de tijd die aan ons voorbijvliegt en Galani die van alle tijden is. Muzikaal gezien komt de typisch Griekse muziek uit alle poriën, maar gieten ze dat in een nachtelijk jazz-jasje. Het is van een innemende schoonheid en melancholie. De dvd bevat nog een aardige “making of”. Na al die tijd komt Galani gewoon weer met een verbluffend werk aanzetten.
Source: De subjectivisten.nl

Booking Europe

Τel.: +30 6945 807742
info@fishbowl.gr

Booking Greece

Τel.+302107258901-7298668

Record labels

Tel.: +30 6945544171
info@theinsound.gr

Production

Press & promotion

Τel.: +30 6980 571057
info@zumacom.gr

digital album
itunes-logo-png-transparent
Google-Play-logo-3300x746-transparent
 
 
special edition cd
image001
ianos-logo
και σε όλα τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία